Inrichting van de wijk

Een herkenbare wijk met karakter,
op de grens van stad en natuur

Wonen tussen natuur en stad

De wijk Simon Stevin in Ede heeft een unieke ligging in het groen, direct grenzend aan de Veluwe en het bos van de Sysselt. Vanuit Simon Stevin loopt u zo het bos in of de heide op. Met het centrum van Ede op fietsafstand, kunt u daarnaast volop genieten van de levendigheid van de stad.

In de inrichting van de wijk zijn de bestaande waarden op Simon Stevin zo veel mogelijk meegenomen. Dit zijn onder andere de bosranden, het cultuurhistorische elementen (de twee kazernegebouwen en het exercitieterrein) en de bestaande hoogteverschillen. Ook sluiten we met het groen aan bij de natuur in de omgeving.

Uitgewerkt inrichtingsplan

Ben je benieuwd hoe de wijk er uit ziet als de werkzaamheden klaar zijn? Bekijk dan de tekening van het uitgewerkte inrichtingsplan openbare ruimte. In het inrichtingsplan staat de locatie van de stoepen, parkeerplekken en de plantvakken. Ook zie je welke bomen en struiken we planten. Dit inrichtingsplan is getoond op de informatiemarkt van 29 juni 2022. Dit inrichtingsplan is gebaseerd op de uitgangspunten van het voorlopig inrichtingsplan uit 2018.

Bospark en Heidepark

Met de inrichting van de wijk en groen laten we de natuur in de omgeving terugkomen. De buurtparken Bospark en Heidepark reflecteren zo het landschap van de Sysselt en de Veluwe.

In het Bospark maken we gebruik van de bestaande bomen die hier voor de nieuwbouw al aanwezig waren. Daarnaast planten we hier diverse nieuwe bomen en struiken. Het bospark is tevens de toegang tot de Sysselt.

In het Heidepark hebben we de ambitie om een heidelandschap te ontwikkelen. Hier is in 2020 heidebeplanting uitgestrooid. Het ontwikkelen van heideplanten kent een hele lange aanloop en beginnende heide is erg kwetsbaar, waardoor de heide snel kan beschadigen als er mensen op lopen. Daarom is het Heidepark afgezet met hekken. In 2022 heeft een ecologisch bedrijf geƫvalueerd hoe goed de heidebeplanting groeit. De ontwikkeling lijkt een succes te gaan worden. Het park is nog kwetsbaar, daarom vragen we u om op de paden te blijven.

Wilt u met uw tuin ook bijdragen aan een groene inrichting van Simon Stevin? Bekijk dan de tuininspiratiefolder:

Beeldkwaliteitsplan

In het Beeldkwaliteitsplan Kazerneterreinen is de basis voor nieuwe bouwplannen in Simon Stevin. Het Beeldkwaliteitsplan Kazerneterreinen Simon Stevin - Appendix voor bouwvelden 5a en 5b gaat over het laatste deel in de wijk dat nog ontwikkeld moet worden.